Løvetand, Fandens Mælkebøtte – kært barn har mange navne! Og på trods af sit smukke ydre med den store flotte gule blomst, er den forbandet af mange. Især haveejere med grønne plæner, forsøger at udrydde den på bedste vis (forhåbentlig ikke med kemi!). En sanketosse som jeg kan blot måbende se til og sige HVORFOR må den ikke være der?! Dog vil jeg optimistisk håbe på, at denne holdning til en smuk og ustyrlig blomst langsomt vil ændres, når flere bliver bevidste om, hvor meget godt den kan gøre for vores velvære. Et navneskift fra Fandens Mælkebøtte til Englenes Mælkebøtte ville være helt på sin plads!
Kendetegn
Mælkebøtten er en urt og findes i flere underarter. Alle er dog kendetegnende ved, at de har en mælkehvid saft, en hul bladløs stilk, der øverst bærer den runde gule kurveblomst, hvis hundrede af blomster har en tungeformet krone. Bladene sidder i en roset nederst og har høvltakkede blade med nedadvendte spidse flige. Mælkebøttens frugter har en lang stilk med en krans af fnokstråler. Frugterne er meget lette og spredes let af vinden. Roden er en lang pælerod der let kan blive til en ny mælkebøtte hvis den deles,.
Indsamling
Mælkebøtten vokser stort set overalt. Ved skov og strand, haver, grøftekanter, byggetomter osv. Plantens blade kan i milde vintre findes og indsamles hele året. Det vil dog altid være de spædestes blade, der er de mest kulinariske. Mælkebøtten blomstrer fra april til august.
Anvendelse
Både blomster, blade og den tykke pælerod kan anvendes. Roden, hvis den er tyk nok, kan skrælles og koges. Blomsterne kan anvendes til vinfremstilling, saft, tilsat til snaps, laves sirup på, til te og blot bruges som pynt på salat. Blade der endnu er spæde anvendes i salater i stedet for de købte bitre salater og kan anvendes på samme måde som spinat.
Superurt!
Mælkebøtten er en ren rengøringsekvilibrist i vores fordøjelsessystem. Mælkebøttens bitre smag indikere, at den er rig på phytonutrients, som har en gavnlig effekt på leveren og hjælper denne med udrensning af affaldsstoffer. Desuden indeholder den flg. virksomme næringsstoffer: Kulhydrater, vitamin B, vitamin C, betakaroten, kalium, flavonoider, oliesyre, linolsyre, garvesyre. På Fransk kaldes den 'pissenlit', som oversat betyder 'tis i sengen'. Den er nemlig med til at stimulere nyrerne og har en både vanddrivende og let afførende effekt. For mennesker i restitution efter sygdom er den med til at stimulere appetitten. Da mælkebøtten indeholder en del jern er den også med til at forebygge anæmi. Sååå... du forbandede mælkebøtte kom du blot i min salatskål.
Kilde: bedrelivsstil.dk/brug-og-fordele-ved-maelkeboette/
Foto: Mette Maulitz